SATE – Aïllament Tèrmic

Com calcular el gruix SATE òptim? La nostra guia

El càlcul de l’espessor òptim del sistema d’aïllament tèrmic per l’exterior (SATE) dependrà de diversos factors, com el clima de la zona, el tipus de construcció, l’ús de l’edifici i el material aïllant utilitzat.

No obstant, una forma general de calcular el gruix òptim del SATE és mitjançant la utilització de eines de simulació tèrmica. Aquestes eines permeten modelar el comportament tèrmic d’un edifici i avaluar l’impacte que té el gruix del SATE en el consum d’energia i en les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle.

Què és el gruix a façana amb el sistema SATE?

Aprèn amb Molins: Què és el gruix a façana amb el sistema SATE.

Amb un sistema SATE es revesteix i aïlla l’exterior de l’edifici, adaptant-se les geometries del mateix, fins i tot les més complexes, sense discontinuïtat, segons explica la Guia SATE per a la Rehabilitació de l’Envolupant Tèrmica dels Edificis de l’Institut per a la Diversificació i Estalvi de l’Energia (IDAE ). 

Per tant, quan està correctament concebut i instal·lat, permet resoldre fàcilment la majoria dels ponts tèrmics de l’edifici, indica aquesta guia. Els sistemes SATE que incorporen un aïllament amb unespessor òptim, asseguren dràstiques reduccions de l’energia dissipada a l’exterior, demostrant una disminució del consum de combustibles proper al 30% i permeten un estalvi energètic consistent i continu (calefacció a l’hivern; S’estima que la inversió realitzada per a la instal·lació del sistema s’amortitza, de mitjana, en els cinc anys següents.

Et pot interessar: Avantatges del SATE: Per què és el millor sistema d’aïllament

Gressor al sistema SATE: Codi Tècnic de l’Edificació (CTE)

n
Gressor SATE: Annex B Zones climàtiques CTE.
Espessor SATE: Annex B – Zones climàtiques CTE

El Sistema d’Aïllament Tèrmic per l’Exterior (SATE) permet millorar l’aïllament tèrmic dels edificis, reduint així el consum energètic i les emissions de CO₂ a l’atmosfera. El Codi Tècnic de l’Edificació (CTE) estableix uns valors mínims de gruix per a l’aïllament tèrmic dels edificis en funció de la zona climàtica on es trobin.

A la zona climàtica A, que comprèn el nord d’Espanya i les zones d’alta muntanya, el gruix mínim del SATE ha de ser de 60 mm. 

A la zona climàtica B, que abasta la major part de la península ibèrica, el gruix mínim del SATE ha de ser de 50 mm. A la zona climàtica C, que inclou el sud de la península ibèrica i les illes, el gruix mínim del SATE ha de ser de 40 mm. I finalment, a la zona climàtica D, que es correspon amb les zones més càlides i seques del país, el gruix mínim del SATE ha de ser de 30 mm.

Per calcular el gruix necessari del SATE en un edifici, és important tenir en compte diversos factors, com la zona climàtica on es troba, les característiques dels materials aïllants, l’orientació de l’edifici i el tipus de tancament. En general, com més gran sigui la demanda de calefacció a l’hivern i la necessitat de refrigeració a l’estiu, més gran serà el gruix necessari del SATE.

< !-- wp:paragraph -->

És important destacar que el CTE estableix uns valors mínims de gruix per al SATE, però en molts casos pot ser necessari augmentar aquest gruix per aconseguir un major estalvi energètic i una major eficiència energètica de ledifici. En qualsevol cas, és important assegurar-se que el gruix del SATE compleix les exigències del CTE i les necessitats energètiques de l’edifici en qüestió.

En conclusió, el gruix del SATE és un factor clau per millorar l’eficiència energètica dels edificis, i el seu càlcul s’ha de fer tenint en compte la zona climàtica on es troba l’edifici, les característiques dels materials aïllants i les necessitats energètiques de l’edifici.

El compliment dels valors mínims de gruix establerts pel CTE és fonamental per garantir un correcte aïllament tèrmic i reduir el consum energètic dels edificis.

Et pot interessar: Estalvi energètic amb el Sistema SATE en façanes

Mapa de Zones Climàtiques Espanya.
Font: Pinterest.

A continuació, detallem els passos per fer el càlcul del gruix amb SATE:

  1. Identificar la zona climàtica: com esmentem anteriorment, el CTE estableix uns valors mínims de gruix del SATE en funció de la zona climàtica on es troba l’edifici.
  2. Conèixer les característiques dels materials aïllants: el gruix del SATE dependrà de les característiques dels materials aïllants utilitzats, com ara la seva conductivitat tèrmica i densitat.
  3. Analitzar l’orientació i el tipus de tancament de l’edifici: l’orientació de l’edifici i el tipus de tancament també influeixen en el càlcul de l’espessor del SATE. Per exemple, un edifici amb una orientació favorable al sol pot necessitar menys gruix d’aïllament que un altre amb una orientació desfavorable.
  4. Realitzar un càlcul tèrmic: per obtenir el gruix òptim de la façana SATE en un edifici, és recomanable fer un càlcul tèrmic que tingui en compte totes les variables esmentades anteriorment, així com les necessitats energètiques de l’edifici.

Prova la nostra nova calculadora SATE

Recentment, hem afegit una nova funcionalitat a la nostra web, per calcular projectes de SATE.

Un dels aspectes més interessants de la calculadora és que, en introduir el codi postal, t’indica la zona climàtica on vius, i en indicar les característiques del Suport, calcula automàticament el gruix necessari per a la rehabilitació, segons el CTE.

Calculadora SATE


Aprèn més sobre Construcció Sostenible: Plaques d’origen vegetal (Sistema SATE)

Annex E Valors orientatius de transmitància. CTE
Annex E Valors orientatius de transmitància. CTE

És important destacar que el càlcul de l’espessor del SATE ha de ser realitzat per un tècnic especialitzat en eficiència energètica o per un arquitecte amb experiència en aïllament tèrmic. A més, és fonamental assegurar-se que els materials utilitzats compleixin els requisits tècnics i normatius exigits en cada cas.

A Molins, comptem amb una àrea tècnica amb què posem a disposició dels nostres clients tota una sèrie d’eines per facilitar la seva feina i la seva feina dia a dia. No dubtis en contactar amb nosaltres.

Vols rebre més informació?

Completa aquest formulari i ens posarem en contacte amb tu el més aviat possible 🙂