Reparació i protecció del formigó

Un 40% de les edificacions presenten danys a les seves estructures de formigó armat

Un 40% de les edificacions presenten danys a les seves estructures de formigó armat. Es tracta d’estructures que combinen l’acer i el formigó, sent una de les solucions constructives més utilitzades en estar presents a tots els edificis (bigues, pilars, escales…) i fins i tot en infraestructures com ponts, túnels, preses, clavegueram, etc.

Així, l’envelliment també afecta aquests elements que requereixen un manteniment adequat per no acabar danyats. A més, donat el seu caràcter estructural sostenint les càrregues a les edificacions, la seva revisió i reparació és vital per evitar deterioraments que puguin comprometre la seguretat de la infraestructura.

Perquè tot i caracteritzar-se per la seva gran durabilitat -que pot oscil·lar entre els 10 i els més de 100 anys, segons la vida útil per a la qual hagin estat dissenyats -, els experts incideixen en la importància de sotmetre a les estructures de formigó armat aprogrames de manteniment adequats a partir dels 10 o 20 anys, davant l’aparició de fissures i escrostonats o davant de situacions externes com l’augment de càrregues , les filtracions d’aigua o ambients agressius que provoquin el seu deteriorament

< p>Així, els experts incideixen en la importància d’anar més enllà de la Inspecció Tècnica de l’Edifici (ITE), que s’encarrega d’avaluar aquestes qüestions en edificacions més grans de 30 anys, i confiar de manera habitual en un tècnic especialitzat que revisarà i determinarà les possibles causes i origen del deteriorament, així com la definició de l’estratègia adequada per a la reparació d’acord amb la Norma 1504.

n
< img src="https://www.ioncomunicacion.es/wp-content/uploads/sites/6/Reparacio%CC%81n-Balcones-Rear-techno-despue%CC%81s-1024x561.jpg" alt="" class="wp-image-91480 size-full" />

Quins són els principals danys que pateixen i què els motiva?

Segons els experts, les causes de deteriorament del formigó armat són nombroses i van des del seu origen fisicoquímic (corrosió o oxidació de l’armadura d’acer) als errors de disseny, mala execució o causes externes, passant per cicles de gel i desglaç. L’oxidació de l’armadura, per exemple, provoca un augment de volum, fissures, escrostonaments o fins i tot la disminució de la seva resistència.

Precisament, en funció de les causes i el grau dels danys, la reparació serà estructural -per reconstruir la solidesa de la infraestructura- , o merament estètica -per renovar la seva imatge i incloure a més la funció de protecció-. Precisament, per a la reparació estructural, hi ha una nova generació de morters 3 en 1 (Propam Repar Techno) que permeten reconstruir la infraestructura amb un sol producte i en un sol pas seguint les indicacions d’un tècnic especialista.

D’aquesta manera, atenent la Norma 1504, aquest tipus de morter passiva l’armadura (evita que l’oxidació vagi en augment), és reparador estructural i actua com a sistema de protecció superficial. Tot això, sumat a la seva ràpida posada en servei pel seu alt enduriment sense retracció o la seva impermeabilitat el converteix en un producte de reparació ràpid per a la reconstrucció de tot tipus d’elements sotmesos a ambients agressius com ara pilars, xemeneies, naus, depuradores, túnels o fins i tot estructures en contacte amb aigua de mar.