Sistema AISTERM acabat ceràmic i acrílic en habitatge amb alta eficiència energètica

SoluciónSistema AISTERM acabat ceràmic i acrílic en habitatge amb alta eficiència energètica

Descripción sistema

Localització
Meñaka, Mungia (Bilbao)
Projecte
SG Arquitectura; www.sg-arquitectura.es
Promotor obra 1
Construccions Armades del Nord SA
Promotor obra 2
Autopromoció
Obra 1/ Obra 2
Habitatge unifamiliar

n

En l’actualitat l’estalvi energètic s’ha incorporat amb força al món de l’arquitectura, com una tendència enfocada cap al disseny de sistemes passius, és a dir, dissenys arquitectònics que tinguin com a objectiu fer un millor ús del nostre entorn, i dels materials de construcció.

El resultat és el que es coneix com a cases passives, dissenyades també amb una perspectiva basada en la salut i qualitat de vida dels llogaters.

El projecte desenvolupat per l’empresa SG Arquitectura, ha aconseguit aplicar en la seva pràctica totalitat aquesta nova filosofia als dos habitatges que ha construït al municipi biscaí de Meñaka, ja que els tancaments (façanes, terres cobertes i particions), satisfan els requeriments gràcies al seu òptim nivell d’aïllament ia l’excel·lent tractament dels ponts tèrmics, sense necessitat de ventilació de doble flux amb recuperador de calor.

En aquest article s’explica de manera detallada com es ha realitzat aquest aïllament de façanes amb el Sistema d’Aïllament Tèrmic per l’Exterior de Molins, SISTEMA AISTERM.

Descripció

Segons reflecteix la memòria descriptiva i constructiva del projecte, es tracta d’un habitatge unifamiliar i un altre de bifamiliar que s’adapten a la topografia de la parcel·la, i es desenvolupen en planta semisoterrani, planta baixa, i planta primera. La superfície de façana de lunifamiliar és de 194 m2. La superfície de façana del bifamiliar és de 306 m2.

La tipologia constructiva és tradicional, però executada amb materials d’avantguarda, a base d’estructura de formigó armat, particions de maó, façana amb sistema SATE acabada amb morter acrílic acolorit i pedra natural, fusteria exterior de PVC i coberta inclinada rematada de teula de formigó.

Els tancaments exteriors de façana asseguren resistència a l’acció del vent, una atenuació acústica superior a l’exigida al CTE-DB HR , estanquitat a l’aigua de pluja o neu i una transmetància tèrmica menor que l’exigida pel CTE -DB HE per a la zona C1 d’implantació de l’edifici.

SATE

Per suprimir l’efecte que poden produir els ponts tèrmics en pilars, fronts de forjat, contorn de buits, etc., s’han pres les mesures constructives necessàries. La més eficaç és disposar d’aïllament tèrmic per l’exterior. Així, per sobre de rasant, la composició de la façana és la següent:

< img src="https://molins-dev.mo2o.com/construction-solutions/wp-content/uploads/sites/6/2021/12/IMAGEN5-AISTERM-CERAMICO-1-944x1024.jpg" alt="SATE" class="wp -image-41500" />

Solució per a la façana soterrada:

SATE
SATE
Perspectiva general de l’obra.

Reptes i limitacions

» El projecte de revestiment per a les façanes de l’habitatge contempla un acabat mixt en base morter acrílic, i de pedra natural ; així doncs, la impermeabilitat ha de ser una característica tècnica bàsica del material de rebliment de la junta de col·locació, i del morter acrílic esmentat.
» Per a la fixació dels panells d’aïllament es requereix un morter que permeti vincular el SATE al material base i transferir càrregues i tensions tèrmiques (dilatació/contracció), així com unes fixacions mecàniques que col·laborin amb l’anterior per contrarestar tensions i càrregues horitzontals (succió/depressió del vent).
» La capa d’armadura realitzada sobre els panells de aïllament ha de constituir un suport estable i resistent sobre el qual instal·lar el revestiment ceràmic i el morter acrílic.
» El SATE (Sistema d’Aïllament Tèrmic per l’Exterior) ha de resultar un element indispensable en la construcció d’aquest habitatge per a l’obtenció de uns indicadors globals d‟eficiència energètica (emissions anuals de CO2 i consum anual d‟energia primària no renovable), així com parcials de la demanda energètica de calefacció i refrigeració, que permetin aconseguir la qualificació A.

Solució Molins

< !-- wp:paragraph -->

» El Sistema d’Aïllament Tèrmic per l’Exterior que s’ha aplicat a les façanes és el SISTEMA AISTERM (ETE 09/0005) per a les façanes acabades amb morter acrílic, i el SISTEMA AISTERM CERAM (DIT 609/15) per a l’acabat amb pedra natural.
» Els panells d’aïllament utilitzats són PROPAM® AISTERM EPS GRAFIT, de conductivitat tèrmica 0,032 W/mK.
» La fixació adhesiva dels panells d´aïllament al suport s´ha realitzat amb el morter PROPAM® AISTERM. Per a la fixació mecànica s’ha utilitzat l’espiga PROPAM® AISTERM TACO ABCDE, d’instal·lació per cargolat. ® 160 (pes 160 g/m2) centrada en el gruix.
» L’adhesiu altament deformable utilitzat per a la col·locació de la pedra natural és VAT® SUPERFLEX (C2TES2 segons UNE EN 12004).
» Com a material de rejuntat es ha utilitzat BORADA® PLUS (CG2WA segons UNE EN 13888).
» El morter tèrmic de baixa densitat PROPAM® TERM 50 (T1 CS1 W1 segons UNE EN 998-1, de conductivitat tèrmica 0,05W/mK ) ha permès resoldre nombrosos punts crítics en què l’ús de la placa aïllant era complicat.
» El revestiment en base morter acrílic s’ha realitzat amb el sistema REVAT® PLAS SLX sobre la capa de fons REVAT® FILM.

Execució

» 1. Els blocs d’Arliblock® amb què s’han realitzat els murs són blocs de formigó lleuger, que poden usar-se com a sistema eficient per a la construcció de murs de càrrega en edificacions amb poca alçada, de dues plantes com a màxim com és el cas. Per a la instal·lació del SISTEMA AISTERM sobre aquest tipus d’element constructiu, es va optar per reforçar prèviament la seva superfície amb l’aplicació d’un morter de raseig tipus M 7,5 i realitzar unes proves de tracció als ancoratges mecànics PROPAM® AISTERM TACO ABCDE utilitzarien posteriorment en la fixació dels panells d’aïllament.

SATE
Proves de resistència del suport.

» 2. Una vegada verificada que la resistència a tracció és superior a 1,5 N/mm2, la instal·lació dels panells PROPAM® AISTERM EPS GRAFITO s’ha realitzat de baix a dalt en dues capes consecutives, la primera de 10 cm de gruix ha permès eliminar reculades del mur respecte a cantells de forjat i pilars. La segona, del mateix gruix, s’ha aplicat sobre la primera de manera que el gruix total de les dues capes es correspon amb el de 20 cm definit en projecte.

SATE

» 3. La primera capa de panells s’ha col·locat aplicant el morter PROPAM® AISTERM pel procediment de cordó perimetral i tres pegats centrals.

» 4. La regularitat superficial d’aquesta primera capa ha permès col·locar la segona mitjançant encolat continu (amb llana dentada encolant superfície del suport i revers del panell).

< !-- /wp:paragraph -->

» 5. Les fixacions mecàniques s’han instal·lat d’acord amb el DIT 609/15, però substituint les espigues PROPAM® AISTERM TACO ABC, amb nucli de poliamida reforçada amb fibra de vidre i ancoratge per percussió, per les d’acer zincat i ancoratge cargolat PROPAM® AISTERM TACO ABCDE. Amb això s’han aconseguit importants millores:
Disminució del risc de deteriorament del suport d’Arliblock® com a conseqüència del copejament o percussió del tac, ja que el procediment de cargolat produeix una indroducció al mateix menys agressiva.
Profunditat efectiva d’ancoratge inferior a la que requereix el nucli de poliamida, en conseqüència, menor deteriorament del suport.
Major durabilitat del nucli metàl·lic davant del de poliamida.
Per tot això, millor fixació de l’aïllament al suport d’Arliblock®
En realitzar-se de manera embotit, s’ha aconseguit una major eliminació de ponts tèrmics, i reduir la possibilitat que apareguin defectes estètics al revestiment d’acabat.

» 6 . Un cop executada la capa d’aïllament, per evitar l’aparició de fissures, s’ha realitzat el reforç d’angles de portes i finestres amb la malla REVAT® 160. Per això, es van col·locar directament sobre els panells unes peces d’aquesta malla, de format 20×40 cm, en sentit diagonal, a 90° de les bisectrius que formen aquests angles a portes i finestres (A). A continuació, dins dels buits es va aplicar la malla de manera que sobresurtés 20 cm a cada costat de l’angle i 10 cm sobre la façana exterior (B). Finalment, es van col·locar PROPAM® AISTERM perfils cantonera (C). S’il·lustra el mode de col·locació amb el següent esquema en què, per resultar més comprensible, no s’ha representat el morter PROPAM® AISTERM.

SATE
Procediment instal·lació de la malla de fibra de vidre.

» 7. En aquelles zones de façana on l’acabat és pedra natural, d’acord amb el DIT 609/15, s’ha instal·lat un tac addicional PROPAM® AISTERM TACO ABCDE per cada metre quadrat d´aïllament. Tot seguit, la col·locació del revestiment de pedra natural s’ha realitzat amb llana dentada i mitjançant el procediment de doble encolat amb l’adhesiu VAT® SUPERFLEX (C2TES2) d’alta capacitat adherent i màxima deformabilitat. El rejuntat s’ha realitzat amb BORADA® PLUS (CG2 WA), altament resistent a l’abrasió i impermeable, amb efecte antifloridura i fungicida.

SATE
SATE

» 8. Les façanes on l’acabat és el morter acrílic REVAT ® PLAS SLX, han estat tractades prèviament amb la imprimació de fons REVAT FILM®, assegurant així una major adherència del revestiment al suport. REVAT® PLAS SLX és un revestiment antifloridura, d’elevada capacitat d’hidrofugació (efecte gota) i fotocatalític, característiques tècniques que proporcionen una sèrie d’avantatges addicionals:
1- en repel·lir completament l’aigua, s’aconsegueix una protecció superior de les façanes i un menor manteniment, en mantenir-se netes durant molt més temps per l’efecte d’autorentat per la pròpia aigua de pluja,
2- retard en els efectes dels UV sobre el color , i en conseqüència major durabilitat estètica.

SATE

Documentació de referència

DIT 609/15, ETE 09/0005, Plec de condicions tècniques del SISTEMA PROPAM® AISTERM CERAM.