Aïllament tèrmic per l’exterior d’habitatge ecosostenible de fusta amb sistema AISTERM

SoluciónAïllament tèrmic per l’exterior d’habitatge ecosostenible de fusta amb sistema AISTERM

Descripción sistema

Localització
Sant Quirze del Vallès (Barcelona)
Tipologia d’obra
Aïllament tèrmic pel exterior
Dimensions
500 m2
Data intervenció
Any 2017

Productes Molins
PROPAM® FIX
PROPAM® AISTERM I ACCESSORIS
REVAT® FILM
REVAT® PLAS

Un habitatge de fusta és un tipus de construcció que pot competir sense problemes amb les construccions tradicionals (maó, formigó,…). Gràcies a la calidesa, confortabilitat i versatilitat d’aquest tipus de material, cada vegada són més les famílies que es decideixen per aquest tipus de construcció.

Entre els seus avantatges es troba ser una construcció sostenible, en proporcionar la fusta una regularització de la temperatura interior i controlar la humitat de l’habitatge, no sent tan necessari l’ús de elements de climatització (calefacció i aire condicionat).

Un altre dels seus avantatges és ser una construcció ecològica de ràpida execució, neta, que consumeix molt poca quantitat d’aigua i poca energia, així com ser un recurs renovable.

Tot això unit a uns preus de construcció molt competitius, a una versatilitat elevada en adaptar-se a qualsevol disseny de casa, fa que aquest tipus d’habitatges sigui cada cop més atractiva.

A més, es poden complementar i millorar aquests avantatges amb sistemes de aïllament tèrmic per l’exterior (SATE) totalment aptes amb aquest tipus de construcció, obtenint així un habitatge ecosostenible. Aquest tipus de solució, ha estat la proposta i posteriorment realitzada a l’habitatge que es descriu en aquest article.

Motiu de la intervenció

Aplicació del sistema SATE en habitatge eco-sostenible a la Serra de Collserola.

Reptes i limitacions

» El principal repte que ens trobem en realitzar aquesta aplicació és el tipus de suport característic d’aquest tipus de construcció (fusta).
» El Sistema d’Aïllament Tèrmic per l’Exterior subministrat per Molins ha de complir amb el document bàsic, DB HE d’estalvi energètic, establert al CTE (Codi Tècnic de l’Edificació).
» El nou sistema de revestiment ha de ser respectuós amb el medi ambient i continuar amb la filosofia de construcció triada per la Propietat.

Solució Molins

Aplicació del SISTEMA AISTERM a totes les façanes de l’habitatge:

» Col·locació de panells aïllants de poliestirè extruït (XPS) i fixació d’aquests panells mitjançant cargols específics per a fusta.
» Aplicació del morter adhesiu i d’armadura PROPAM® AISTERM i de la malla PROPAM® AISTERM MALLA DE FIBRA DE VIDRE 160 a totes les façanes de l’habitatge.
» Terminació del SISTEMA AISTERM amb morter acrílic REVAT® PLAS prèvia imprimació amb REVAT® FILM.

Execució

» 1. Aplicació de la imprimació d’adherència PROPAM® FIX per millorar l’adherència a la superfície del suport de fusta i evitar l’absorció de l’aigua de pastat del morter adhesiu per part de la fusta.
» 2. Col·locació de les plaques aïllants de XPS amb el morter adhesiu PROPAM® AISTERM, sobre el suport així preparat, mitjançant pentinat amb llana dentada del morter sobretot el revers de la placa.
Les plaques es col·loquen de baix a dalt, començant per una aresta de l’habitatge, contrapejades (a trencajunta), al màxim entre elles i sense separacions.

< !-- /wp:paragraph -->

» 3. Transcorregudes 24 hores, després de la col·locació de les plaques amb PROPAM® AISTERM, realització de l’ancoratge mecànic de les mateixes amb els PROPAM® AISTERM TACOS SUPORT FUSTA que són especials per a la fixació de panells sobre suport de fusta, a raó de 6 tacs per m2.

n
SATE

» 4. Protecció de les plaques mitjançant l’extensió d’una capa de morter PROPAM® AISTERM i la col·locació de la malla PROPAM® AISTERM MALLA DE FIBRA DE VIDRE 160 sobre la capa de morter fresca, realitzant solapaments de 10 cm entre malles consecutives.
Transcorregudes 24 hores, aplicació d’una segona mà de PROPAM® AISTERM i regularització de la superfície.

» 5. Aplicació d’una capa del revestiment acrílic per a façanes REVAT® FILM, un cop sec i endurit el morter de protecció PROPAM® AISTERM, com a fons i per homogeneïtzar l’absorció del suport.
Aplicació del morter acrílic REVAT® PLAS després de 24 hores, com acabat.

SATE
< !-- /wp:image -->

Nota tècnica

La fixació d’un Sistema d’Aïllament Tèrmic per l’Exterior (SATE) s’aconsegueix de manera solidària gràcies al morter adhesiu i les fixacions mecàniques.
El morter vincula el SATE al material base i transfereix càrregues i tensions tèrmiques (dilatació/contracció) i les fixacions mecàniques col·laboren amb el morter per contrastar tensions i càrregues horitzontals (succió/depressió del vent). És molt important saber triar el tipus de tac necessari en funció del suport sobre el qual hem de fixar el sistema.
En el cas de suports de fusta, s’han d’emprar espigues compostes per una volandera de plàstic i un cargol metàl·lic que permeti cargolar el panell d’aïllament (EPS,XPS…) sobre el suport esmentat.

SATE