Reparació i reforç destructura

SoluciónReparació i reforç destructura

Descripción sistema

Localització
Torrent, Museu del Ferrocarril
Propietat
Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV)
Projectista
Seg
Contractista
Obrem
Aplicadora
Lemara

n

Tipologia d’obra
Obres de restauració i reforç estructural
Data intervenció
Any 2021
Productes Molins
BETOPRIM
PROPAM® REPAR TECHNO FLUID
< a href="https://molins-dev.mo2o.com/construction-solutions/productos/morteros-especiales/reparacion-y-proteccion-del-hormigon/reparacion/propam-repar-techno-sr/"> PROPAM® REPAR TECHNO SR
BETOPAINT

Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV) compte a Torrent amb més de 26000 m2 en allò que eren els antics tallers ferroviaris, dels quals 7000 m2 corresponen aproximadament a edificacions com les cotxeres i la nau principal. Les instal·lacions van ser projectades al seu dia per l’enginyer Santiago Castro Cardús i utilitzada per la companyia de tramvies i ferrocarrils de València des del 1963, per realitzar el manteniment del material mòbil de la línia que unia València amb Villanueva de Castelló. Quan es va iniciar l’activitat a l’actual seu de FGV a València Sud, les instal·lacions de Torrent van passar el 1992 a convertir-se en un lloc auxiliar dedicada a reparació i magatzem.

Entre les peces conservades destaquen el tramvia de cavalls del segle XIX, l’últim que va circular a València abans del tancament del servei als anys 60 del segle passat, trens com els portuguesos o el cotxe Saló Break. La reforma d’estructures, cobertes i façanes pretén garantir la conservació de les instal·lacions i de tot el seu contingut històric.

Motiu de la intervenció

La reforma pretén un tractament integral de l’estructura de les instal·lacions, ja sigui de les naus per a la seva conservació, com la torre d’aigua, estendard de les instal·lacions, i que es volia conservar en ser visible a quilòmetres de distància i estar molt degradada a la seva estructura.

Reptes i limitacions

Les bigues i columnes de la torre estaven carbonatades i molt deteriorades, el càlcul per a la restauració i el reforç queda a càrrec de SEG, empresa projectista amb més de 40 anys d’experiència (http:/ /www.seg-sa.es/es/). Es planteja un recobriment i augment de secció, per això es veu necessari l’ús d’un morter fluid de reparació. Es requereix, a més, una capa anticarbonatació a tota l’estructura d’HA, tant per a la zona reparada com per a la no reparada homogeneïtzant, protegint i deixant un mateix acabat estètic.

REPARACIÓ I PROTECCIÓ DEL FORMIGÓ

Solució Molins

Eliminar tota la superfície de formigó deteriorada i òxid d’acer mitjançant mitjans mecànics o regalim de sorra deixant una superfície preparada, resistent i lliure de pols. Realitzar l’encofrat segons la secció calculada per la direcció facultativa deixant l’acer incorporat al voltant de l’antiga estructura almenys a 2 cm de la superfície de l’encofrat i mínim 1 cm de l’interior.

Si es requereix un reforç protector a l’acer preexistent es pot fer un passivat mitjançant el producte BETOPRIM segons Norma EN 1504-7, protector d’armadures davant de la corrosió.

Omplir el encofrat amb morter de reparació sense retracció R4 i consistència fluida. /propam-repar-techno-fluid/”>PROPAM® REPAR TECHNO FLUID d’alta adherència sense necessitat d’imprimació a totes les zones que es pugui aplicar per farciment, previ humit el suport. Per realitzar els treballs de reparació on es necessiti morter sense retracció tixotròpic utilitzar
PROPAM® REPAR TECHNO SR.

< !-- wp:paragraph -->

Es pot augmentar la protecció davant de la corrosió mitjançant polvorització d’inhibidor migratori CORTEC MC 2021 per protegir les armadures davant de carbonatació i atac de clorurs.
Finalitzar amb pintura anticarbonatació BETOPAINT color gris com a protector superficial deixant un acabat estètic uniforme i atractiu.

Execució

L’obra de recuperació de les instal·lacions va anar a càrrec d’OBREMO SL com a empresa contractista i dilatada experiència en obres d’envergadura. Dipositant la seva confiança en LEMARA, per al reforç i la recuperació del formigó armat, empresa molt especialitzada en aquest tipus de feines.

L’execució es va realitzar de la manera següent:
» 1. Es va procedir a la neteja, al picat de formigó carbonatat i descobert de columnes de les estructures danyades, amb neteja d’acer descobert tant a la torre com a la nau principal. S’aplica un passivador de corrosió. y-pue/betoprim/”>BETOPRIM
a l’acer preexistent.