Com reparar formigó armat

SoluciónCom reparar formigó armat

Descripción sistema

El formigó armat exerceix un paper molt important en la nostra vida quotidiana, per trobar-se present a la majoria de les estructures d’edificació i obra civil. Tot i això, malgrat el seu bon comportament en servei, la seva durabilitat es veu compromesa per diferents patologies que poden afectar-lo.

La més comuna i freqüent és la carbonatació, procés químic degut al qual, el formigó perd la capacitat de protegir les armadures davant la corrosió. La carbonatació avança com un front al formigó i quan arriba a l’armadura, en presència d’humitat, comença la corrosió. /p> n

Les armadures, en oxidar-se, augmenten de volum produint tensions internes al formigó que es tradueixen en despreniments o desconxes, que a la llarga poden debilitar /p>

La corrosió de l’armadura es pot originar també per l’acció de clorurs, sulfats,…; és el que es coneix com corrosió per picat (es produeix en determinats punts de l’armadura, de manera discontínua).

Productes relacionats

  • PROPAM® REPAR TECHNO
  • Productes relacionats 

    Solució

    La reparació d’un formigó consisteix a realitzar quatre operacions bàsiques:

    n

    Sanejat del suport. Eliminar mecànicament el formigó deteriorat fins a arribar a un suport que a més de tenir un pH superior 9,5, tingui un percentatge de clorurs inferior al mínim exigit.

    Protecció de l’armadura. Ha de quedar al descobert l’armadura a tota la superfície en què es presenti rovellada. Netejar la capa d’òxid de l’armadura amb un raspall o raig de sorra i després aplicar-hi BETOPRIM com a imprimació protectora contra la corrosió. 

    Ompliment. En cas d’utilitzar la gamma PROPAM® REPAR, cal aplicar prèviament el pont d’unió BETOPOX® 93 sobre la superfície del formigó. Amb la gamma PROPAM® REPAR TECHNO només cal humitejar bé amb aigua dolça abans de l’aplicació. Sempre s’han de recobrir totalment les armadures descobertes i emplenar totalment totes les cavitats, evitant la formació d’oquedats internes. La gamma PROPAM® REPAR TECHNO tenen acabat fi, recobrir amb PROPAM® REPAR 5 si cal obtenir un acabat superficial més llis i fi a la gamma PROPAM® REPAR

    Inhibidor de la corrosió. Aplicar per polvoritzat, corró o brotxa CORTEC MCI 2021 si es requereix augmentar la vida útil de les armadures davant de processos de corrosió 

    Protecció de la superfície final. La manera més senzilla de protegir el formigó davant de la carbonatació, clorurs i l’agressivitat química ambiental s’aconsegueix mitjançant un revestiment continu a base de pintura anticarbonatació BETOPAINT/ BETOPAINT FLEX o membrana flexible de ciment FLEXITEC

    Recomanacions

    n
    • El suport de formigó ha de ser sempre ferm (resistència a tracció mínima de 1 N/mm2) net, exempt de beurada de ciment, olis, greixos, restes de desencofrants, pintures antigues, etc. 
    • La reparació del formigó es pot fer amb la gamma PROPAM® REPAR TECHNO , en aquest cas no és necessari aplicar la imprimació passivadora de l’armadura ni el pont d’unió amb el formigó, tan sols aigua d’humectació en el suport.  –>
    • A la gamma PROPAM® REPAR TECHNO només es recomana la imprimació passivadora BETOPRIM si l’acer estigués molt proper a la superfície (<1cm) 
    • Si s’utilitza BETOPOX® 93 com a pont d’unió, PROPAM® REPAR 30 o 40 s’ha d’aplicar mentre el pont d’unió estigui fresc, és a dir, abans de 4 hores des de la seva aplicació. 
    • Per reparacions cosmètiques de petit gruix, utilitzeu PROPAM® REPAR 5. No cal aplicar BETOPOX® 93 en aquest tipus de reparacions. 
    • El curat dels morters de reparació és imprescindible durant almenys 24 hores següents a l’aplicació, per assegurar que el producte arribi a les propietats previstes, humitejar i protegir les superfícies ja a les primeres hores, sobretot si són de forjat ràpid.