Rehabilitació de façana antiga amb morters de calç gamma REVAT® CAL

SoluciónRehabilitació de façana antiga amb morters de calç gamma REVAT® CAL

Descripción sistema

Localització
C/ Ferraz, 36, Madrid
Execució
ODRA PROJECTES I OBRES, S.L. http://www.odra.es/
Tipologia d’obra
Edifici d’Habitatges
Data intervenció
Any 2019

Actuació sobre la façana completa d’edifici d’habitatges, situat al carrer Ferraz dins de l’històric barri madrileny d’Argüelles. El carrer Ferraz sorgeix a mitjans del S XIX, i pateix una forta devastació durant la guerra, circumstància per la qual molts dels seus edificis van ser sotmesos a diferents reconstruccions i reparacions posteriors.

Descripció

Es procedeix a eliminar la totalitat de revestiments antics i en mal estat, per a la posterior rehabilitació mantenint l’estètica i característiques originals. El suport descobert està constituït principalment per una barreja de materials ceràmics, corresponents a diferents èpoques. I durant les labors de sanejat es produeixen unes pèrdues considerables de volum en algunes zones de la façana, principalment a les llindes i els ampits de balcons i finestres.

n

En aquest article s’explica de manera detallada com s’ha realitzat la rehabilitació de la façana, basat en la gamma de morters REVAT® CAL.

Reptes i limitacions

» S’ha d’aconseguir un revestiment impermeable i durador, estèticament adequat a l’arquitectura de la zona i compatible amb les característiques de la façana.
>» La presència de zones antigues possiblement de finals del S.XIX i zones més modernes de la segona meitat del S.XX, requereix l’ús de materials compatibles i adequats per a aquests suports.
» Reconstrucció de volums perduts i recuperació de planimetria de la façana que després de les feines de sanejat s’ha vist molt malmesa, en algunes zones cal recuperar fins a 6 cm.

REVESTIMENTS DE FAÇANES
< h2>Solució Molins

» Eliminar les zones sense cohesió o parts soltes.
» Per a les zones febles, friables o pulverulentes emprar PROPAM® DUR, per millorar la consolidació del suport.
» Emprar REVAT® CAL MURO (G-M5 conforme EN 998-2), com a morter de paleta, per als treballs recuperació i reconstrucció de la fàbrica perduda.
» Aplicar REVAT® CAL FONS (GP-CSII-W0 conforme a 998-1), com a morter de subjecció i regularitzador de la superfície una vegada la façana hagi estat reparada. Armat amb malla de fibra de vidre REVAT 110.
» Aplicar REVAT® CAL ENFOSCAT (GP-CSII-W2 conforme a 998-1), com a revestiment hidròfug d’acabat, realitzant la terminació amb acabat raspat.

Elements del sistema

REVESTIMENTS DE FAÇANES
< !-- wp:heading -->

Execució

» 1. En primer lloc, es procedeix a eliminar completament els materials febles i en mal estat de la façana, per arribar a un suport resistent, estable, i net de restes d’antics arrebossats, pintures, eflorescències, etc. Durant aquestes tasques es descobreixen zones molt febles que han de ser sanejades en profunditat i elements que han perdut el morter que els suportava, i han de ser reconstruïts.

n n

» 2. Per a les zones febles, friables o pulverulentes s’empra PROPAM® DUR aplicat amb brotxa i deixant actuar un mínim de 24 hores. Es tracta d’un líquid consolidat a base de resines extentes de dissolvents, amb un elevat poder de penetració, adequat per a tot tipus de paraments de morter amb tendència a la disgregació superficial. Recuperant la cohesió superficial, i garantint l’adhesió, en les etapes següents.

» 3. Per a la recuperació de volums s’empra < a href="https://molins-dev.mo2o.com/construction-solutions/productos/fachadas/revestimientos-de-cal/morteros-de-cal/revat-cal-muro/">REVAT® CAL MURO (G-M5 conforme a EN 998-2), com a morter de paleta en base calç, per als treballs recuperació i reconstrucció de la fàbrica perduda. Tornant a col·locar els elements ceràmics despresos durant el repicat de la façana, i complementant els volums perduts amb nova ceràmica.

» 4. Un cop recuperat el pla de la façana, s’aplica REVAT® CAL FONS, com a morter de subjecció i regularitzador. Per poder emprendre posteriorment la capa d’acabat final. La superfície composta per materials de diferents naturaleses i èpoques queda així uniforme. Es realitza l’armat d’aquesta capa amb MALLA DE FIBRA DE VIDRE REVAT® 110 i amb malla metàl·lica ancorada a suport. La superfície d’aquesta capa es deixa rugosa per afavorir l’ancoratge de la capa final de terminació.

» 5. Un cop endurida la capa anterior de REVAT® CAL FONS, apliquem el morter REVAT® CAL ENFOSCAT com a revestiment hidròfug d’acabat, procedint després d’unes hores d’assecat a realitzar la terminació mitjançant raspat. Realitzant especejaments decoratius i de treball sobre diferents parts de la façana.

Aspecte actual de la façana davant a l’aspecte original

REVESTIMENTS DE FAÇANES
REVESTIMENTS DE FAÇANES

Nota tècnica

Davant els reptes de la rehabilitació d’edificis antics, on ens trobem amb façanes que barregen suports d’èpoques molt diferents , els morters de calç moderns prefabricats ofereixen unes prestacions que barregen la tradició i prestacions dels morters antics de calç, amb les millors tecnologies modernes en la fabricació de revestiments de façanes.

El morter de calç, o morter bastard prefabricat, actualment és un morter amb unes característiques mecàniques i de transpirabilitat idònies tant a edificis antics com a nova edificació. Amb un excepcional comportament quan ens trobem davant de suports heterogenis com pot ser la fàbrica antiga que presenta barreges de materials petris, ceràmics, fusta… i proporcionant a més unes prestacions excel·lents davant dels suports més moderns i de nova construcció.

La gamma de morters REVAT® CAL, fabricats amb calç aèria, proporcionen una elevada transpirabilitat a les façanes. Assolit alts graus d´impermeabilitat i de resistència als cicles climàtics. Permet obtenir acabats tradicionals com la tirolesa, martillina, remolinat o llisos i altres més moderns com els acabats raspats. A més, l’ús de la gamma REVAT® CAL a les façanes, afavoreix la transpirabilitat de mur, gràcies a la seva elevada permeabilitat al vapor d’aigua, millorant el confort i la qualitat de l’aire interior.