Paret interior afectada per humitats de capil·laritat i filtració

SoluciónParet interior afectada per humitats de capil·laritat i filtració

Descripción sistema

Localització
Moraleja d’Enmedio (Madrid)
Propietat
Comunitat de l’edifici
< strong>Distribuïdora
Cegre
Data intervenció
Any 2021

n

Introducció

n

Les humitats per capil·laritat són una de les problemàtiques més habituals a els nostres habitatges. Això no només va associat a problemes estètics, sinó que contribueix al deteriorament accelerat de l’edifici i la salubritat de les persones. És per això que hem d’actuar d’una manera eficaç i duradora.

< h2 id="motiu-de-la-intervenció">Motiu de la intervenció

El motiu de la intervenció era l’alt deteriorament de tot el perímetre de la planta baixa de l’edifici. L’afectació era humitat per capil·laritat. A més de l’aspecte tan desagradable de l’entrada, l’alta humitat produïa olors, insalubritat i pèrdues energètiques a l’edifici, a més, els era impossible deixar qualsevol element al traster, mobles, bicicletes, etc ja que es feien malbé amb facilitat.

n

Reptes i limitacions

n

Els murs són confrontants amb edificis veïns sense possibilitat d’accés, fins i tot soterrat. Com passa moltes vegades, les humitats no sempre són per una sola causa, en aquest cas eren humitats per capil·laritat, però als trasters fins i tot se sumaven humitats per filtració, per estar soterrat, per la qual cosa afectaven tot el llarg i alt del mur.  

La dificultat afegida era per tant tallar d’una manera eficaç tant les humitats per capil·laritat com per filtració.

Solució Molins

La proposta va ser la de prèvia preparació del suport, és a dir, picar el vell morter fins al maó, combinar les prestacions del producte PROPAM® CREAM, com a barrera química hidròfuga contra la humitat capil·lar, amb la capacitat de membrana impermeabilitzant a contrapressió, que posseeix el producte PROPAM® IMPE amb tan sols 2 mm de gruix, per finalment regularitzar el gruix requerit amb un morter hidrofugat d’acabat fi PROPAM® FINO.< /p>

Execució

L’execució es va fer de la següent manera.

< /figure>
< div class="wp-block-column">

< strong>» 1. Repicat i sanejat de tot el sòcol perimetral de tota l’entrada interior de l’edifici fins arribar al suport base de maçoneria. Les sals i els salnitres provinents del terra i dipositades al morter per les humitats de capil·laritat fan que hi hagi parts de fàcil picat. Sempre és adequat el repicat de 50 cm per sobre de la taca deixada per la humitat capil·lar.

» 2. Als trasters es va procedir al repicat de tot el morter al mur afectat per filtració.

n

» 3. Una vegada eliminat les partícules disgregables, primer es va procedir a tallar la pujada d’humitat per capil·laritat.  Per això es van realitzar una sèrie de forats a menys de 10 cm entre perforacions i amb una profunditat suficient quedant a 2 cm de traspassar el mur. Aquests orificis, es van emplenar amb PROPAM® CREAM, hidrorepel·lent en crema amb alta capacitat per ser absorbit per la porositat del suport, el qual deixa una barrera a la humitat capil·lar de forma permanent.

» 4. Un cop absorbit PROPAM® CREAM 24-48 hores, es van tapar els orificis amb PROPAM® IMPE i apte seguit, en consistència fluida, es va procedir a donar dues mans creuades d’aquest impermeabilitzant que actua fins i tot en contra de la pressió hidrostàtica, sent eficaç a un mínim de 2 mm de gruix a les dues capes. En el cas dels trasters es va realitzar aquest procés a tot el mur afectat.

< p>

n

» 5. L’endemà es va procedir a la regularització a l’espessor desitjat amb morter hidròfug d’acabat fi. PROPAM® FINO és un morter d’alta treballabilitat i adequat temps obert permetent qualsevol tipus d’acabat, en aquest cas llis per a posterior pintat. Cal destacar que l’impermeabilitzant PROPAM® IMPE actua com una membrana, però permet qualsevol acabat posterior, ja sigui ceràmic, morter, guix o calç.

Nota tècnica

Les humitats per capil·laritat constitueixen un dels majors problemes d’edificacions antigues i no tan antigues on no es van col·locar els impediments perquè no es produïssin. El cas és que la fonamentació està en contacte directe amb el nivell freàtic. L’aigua puja a través dels capil·lars dels materials del mur per un fenomen dels líquids anomenat Tensió superficial. La tensió superficial al voltant del perímetre d’aquests capil·lars produeix una força amb un component vertical causant que l’aigua pugi dins aquest capil·lar fins que el pes de la columna d’aigua equilibra la força vertical generada per la tensió superficial.

< p>L’alçada assolida per la humitat de capil·laritat depèn de diversos factors. Del diàmetre dels capil·lars i de l’evaporació que es produeix a banda i banda del mur. En principi, la taca s’atura en el moment en què la quantitat d’aigua que és absorbida des de la fonamentació iguala la quantitat d’aigua que el mur és capaç d’evaporar. Per això, com més gran sigui la capacitat d’evaporació del mur, i per tant del morter amb el qual es revesteix, menor serà l’alçada assolida, per això funcionen en exterior molt bé els morters macroporosos. 

La velocitat d’evaporació depèn, per tant, de la humitat relativa ambiental, de la temperatura, de la porositat i permeabilitat dels materials col·locats, etc.

n

L’aigua capil·lar, transporta sals dissoltes, que dipositades a les superfícies dels elements constructius provoquen taques blanquinoses, comunament anomenades eflorescències osalitres.

< p>Aquests dipòsits als porus interns del material poden iniciar processos de cristal·lització expansiva augmentant el seu volum i creant fortes tensions que fan que el porus s’obri. Els materials que el pateixen presenten esvorancs importants, així en els arrebossats s’observa una pèrdua de resistència generalitzada (arenització) i en els maons es desprenen amb facilitat capes d’uns mil·límetres.

Quan aquestes sals es dipositen a l’interior dels elements van ocupant la xarxa capil·lar, donant lloc a criptoflorescències .

Als murs exteriors es pot resoldre amb morters macroporosos com PROPAM® CAL SEC que accelerin l’evaporació de la humitat, però a l’interior desitgem minimitzar aquestes humitats que acabin després en condensacions en altres parts de les estances.

>

Molins, gràcies al vostre equip de R+D , ha aconseguit desenvolupar dos productes que combinats entre si formen un sistema totalment eficaç contra les humitats i filtracions en murs afectats per capil·laritat i que actuen des de l’interior de l’habitatge.

Les seves característiques principals són:

PROPAM® CREAM

» Fàcil d’aplicar i alta penetració.
» Barrera química a l’interior del mur de forma permanent.
» Altament concentrat.
» Elimina l’aparició de taques blanquinoses i eflorescències.
» Base aigua, no tòxic.

PROPAM® IMPE

»< /strong> Impermeabilitza a baix gruix (2 mm).
» Treballa tant a pressió positiva com a pressió negativa.
» Permet aplicar-se a brotxa oa plana.
» Compatible amb qualsevol revestiment posterior.

Resumeixo a més els seus camps d’aplicació:

< strong>» Murs afectats per remuntador capil·lar.
» Ambients agressius amb remuntador capil·lar (SR).
» Pretractaments en murs amb acabats de morters de Cal.
» Qualsevol estança o dipòsit que contingui aigua o que no es vulgui la seva penetració veure també
PROPAM® IMPE FLEX .