Reparació i impermeabilització de la presa de l’embassament de Sant Joan, Madrid.

L’embassament, situat a l’extrem sud-occidental de la Comunitat de Madrid i sud-oriental d’Àvila, va ser construït l’any 1955 i té una capacitat total d’emmagatzematge de 138 hm³. La seva superfície és de 650 hectàrees, que es distribueixen longitudinalment al llarg d’una estreta vall, als voltants del port de Sant Joan.

L’embassament de Sant Joan s’utilitza per al proveïment d’aigua a la zona sud-oest de la regió madrilenya, així com per a la generació d’energia elèctrica. Amb aquests usos, compleix una funció recreativa i esportiva, que l’ha convertit en un lloc molt concorregut per turistes i excursionistes.

És l’únic embassament de la Comunitat de Madrid on està permès el bany i les activitats aquàtiques de motor, a més d’altres esports nàutics com l’esquí aquàtic o wakesurf. El pantà compta amb un total de 14 km de platges.

Té 2 cossos de presa, el principal seguint la llera del riu Alberche i el lateral que és on s’ha intervingut. Motiu de la intervenció La presa presentava fissures amb filtracions d’aigua molt evidents des de la part posterior on està situat un pàrquing. La Confederació havia rebut nombrosos avisos de particulars alarmats per les filtracions d’aigua observades a la zona de pàrquing. Reptes i limitacions Una de les limitacions principals de l’obra va ser l’imprescindible buidat de la zona afectada de l’embassament per poder executar la intervenció. Això va comportar haver d’aplicar en temps fred ja que el buidatge s’havia de fer al desembre o al gener, que és quan el volum d’aigua és més baix. Un altre repte important era la mida del cos de presa: amb els seus aproximadament 5.000 m2 va representar un desafiament en la coordinació de l’execució, i es va haver de fer per trams.

Solució Molins

Es va projectar l’execució en dues fases:

  • En una primera fase es va realitzar la reparació de juntes i escrostonats amb el morter de reparació estructural PROPAM® REPAR 40 classe R4 conforme a la norma UNE-EN 1504-3 i es va realitzar el tractament de fissures i punts singulars amb la malla de fibra de vidre BETOFIBER GLASS embeguda entre dues capes de FLEXITEC.
  • La segona fase va consistir en la impermeabilització del cos de la presa mitjançant projecció de dues capes del morter de ciment bicomponent FLEXITEC amb certificat d’aptitud per al contacte amb aigua potable segons RD 140/2003 i classificat conforme la norma UNE-EN 1504-2 com C-(PI)-(MC)-(IR).

L’elecció del morter impermeable FLEXITEC es va realitzar amb la finalitat d’aconseguir un recobriment impermeable i flexible d’alta qualitat, que permetés els moviments al suport causats pels cicles tèrmics i pels cicles de buidatge i omplert de l’embassament.