SATE – Aïllament Tèrmic

Què és la petjada de carboni? A la construcció

Què és la petjada de carboni?

L’empremta de carboni es refereix a la quantitat total de gasos efecte hivernacle (GEI) que són generats per l’ésser humà, quan realitzen activitats i processos que involucren l’emissió de gasos com a diòxid de carboni (CO₂), òxids de nitrogen (NOx) o metà (CH4). Aquests gasos absorbeixen i alliberen radiació, generant un impacte sobre el medi ambient i contribuint a l’escalfament global.

L’emissió directa està relacionada amb l’activitat pròpia de l’empresa. Mentre que l’emissió indirecta es deriva de les pràctiques per part de tercers.

D’altra banda, la petjada de carboni personal és la que crea un sol individu en les seves activitats diàries. Aquestes pràctiques poden incloure el consum denergia a la llar, el transport, lalimentació, la roba, entre altres. A Espanya les emissions per càpita de CO2 són de 5 tones mitjana, cosa que provoca preocupació als governs i les empreses a nivell internacional.

D’altra banda, la petjada de carboni d’una organització fa referència a la quantitat de gasos efecte hivernacle generats per activitat, cosa que inclou les emissions directes associades a l’activitat principal de l’empresa, mentre que les emissions indirectes estan relacionades amb el consum que fan per complir les seves activitats, però de les quals no tenen control.

Al llarg del cicle de vida de qualsevol producte o servei que utilitzem s’emeten GEI. És per això que el procés cronològic que transcorre, des de l’obtenció de primeres matèries per a la creació fins al final de la seva vida útil, han de ser tinguts en compte al’hora d’estudiar l’empremta de carboni. 

Per al càlcul de la petjada de carboni s’identifiquen les fonts d’emissió relacionades amb els processos industrials, la generació denergia, transport, residus, entre altres. Addicionalment, es determinen les activitats relacionades com la quantitat de consums i se seleccionen factors d’emissió com la quantitat de GEH produïda en unitat de temps.

El protocol de gasos d’efecte hivernacle (GHG Protocol), neix com una oportunitat el 2001 per calcular les emissions de GEH. Arribant a ser una de les metodologies més utilitzades als governs, les empreses i ONGs. Compte amb tres abastos relacionats amb l’estudi de béns i serveis adquirits, activitats relacionades amb el combustible i l’energia, desplaçaments i residus generats per les operacions.

Com aconseguir la reducció de la petjada de carboni

Les corporacions i les persones cada dia estan més interessades en reduir la empremta de carboni per donar resposta al canvi climàtic. Això es pot aconseguir mitjançant l’adopció de pràctiques sostenibles. Millorar l’eficiència energètica en les operacions i en l’ús de recursos, utilitzar tecnologies que consumeixin menys, reduir la dependència de combustibles fòssils, implementar pràctiques de gestió de residus i protegir els ecosistemes naturals són algunes d’aquestes pràctiques.

En la construcció, l’ús de fonts amigables amb el medi ambient requereix una comprensió holística del impacte, que permeti revelar dades concretes dels danys per tal d’establir objectius dins de les corporacions, i donar pas a l’elaboració de futurs programes on es puguin compensar les emissions.

La combinació d’estratègies pot ajudar a crear processos integrals per a la reducció d’emissions, contribuint a la sostenibilitat ambiental i alineant-se amb els objectius globals de la mitigació del canvi climàtic.

Segons els Objectius de Desenvolupament Sostenibles (ODS ) establerts el 2015 per l’Organització de les Nacions Unides (ONU) per abordar diversos desafiaments globals, la petjada de carboni destaca en diverses de les metes de l’objectiu 9: Indústria, Innovació i Infraestructures, abordant la necessitat de construir infraestructures resilients i sostenibles.

La reducció de la petjada de carboni es considera una part integral per aconseguir un desenvolupament econòmic i industrial més sostenible, ja que implica l’adopció de tecnologies netes, la promoció de l’eficiència energètica i la implementació de pràctiques industrials més responsables amb l’entorn.

Dins del marc dels ODS, Molins ha promogut iniciatives en descarbonització relacionades amb la R+D+i, per optimitzar els processos productius, ampliar el catàleg amb productes innovadors de menor impacte ambiental, millorar l’economia circular i introduir noves tècniques digitals en gestió i control.

Factors que influeixen en la petjada de carboni de la construcció?

En la construcció, la petjada de carboni es genera amb la quantitat total de gasos d’efecte hivernacle ( GEI) emesos directament o indirectament durant les etapes del cicle de vida d’una construcció.

La mida de l’edifici, la ubicació, el tipus d’energia utilitzada, els materials, el transport, el manteniment, la vida útil són alguns dels factors que es tenen en compte en el moment d’analitzar la petjada de carboni al sector de la construcció.

L’extracció del material, l’equip utilitzat, el consum d’energia, la planificació del paisatge, la durabilitat del projecte, l’ús de sòl, la gestió de residus i l’enviament de material fins al punt de l’edificació són alguns dels detalls que cal considerar.

Aprèn més: Com estalviar a la factura de la llum?

Estratègies per reduir la petjada de carboni de la construcció

La implementació efectiva de les estratègies requereix la col·laboració de tots els actors involucrats en el procés de construcció. D’aquesta manera, reduir l’empremta de carboni a la construcció implica adoptar estratègies que disminueixin les emissions de gasos d’efecte hivernacle i promoguin pràctiques sostenibles en totes les etapes del projecte.

Per combatre l’empremta ambiental en la construcció, cal integrar estratègies avançades, entre les quals destaca la adopció de tecnologies dissenyades per millorar leficiència energètica. En aquest sentit, Molins aporta diferents novetats sostenibles al Sistema d’Aïllament Tècnic per l’exterior (SATE), entre les quals destaca PROPAM® ECOETICS, on a a través d’aïllament tèrmic permet reduir fins a un 30% de la petjada de carboni.

És un aïllament el panell del qual es fabrica a partir d’una matèria primera que procedeix de la biomassa, i que s’obté dels residus vegetals. A més, destaca per ser el primer monomaterial sostenible provinent de recursos renovables, cent per cent reciclables.

El compromís amb un món millor està lligat al model d’activitat de Molins, els seus cinc pilars estratègics (creixement, sostenibilitat, persones, innovació, digitalització i eficiència) promouen la construcció saludable i sostenible, impactant positivament al seu entorn. La integritat, l’adaptabilitat, l’eficiència, la millora contínua i l’aposta per crear productes innovadors amb interès de conservar el medi natural són aspectes característics dels seus processos.

Molins et guia: Com calcular el gruix SATE òptim?

Quins beneficis té reduir l’empremta de carboni de la construcció?

Reduir la petjada de carboni a la construcció porta una sèrie de beneficis ambientals, econòmics i socials relacionats amb la conservació de recursos naturals, la reducció de costos, l’estalvi d’energia, la mitigació del canvi climàtic, promou la resiliència a esdeveniments extrems i el benestar de les persones. Alhora, contribueix amb el creixement del mercat verd, el compliment de les normatives i certificacions, la responsabilitat social corporativa, i continua impulsant la promoció de la innovació. 

D’aquesta manera, els sistemes PROPAM® ECOETICS porten beneficis relacionats amb el estalvi considerable a la factura energètica< /a>, com també suposen una millor cura de les infraestructures i preserven la integritat de l’edifici, prevenint danys derivats de les variacions tèrmiques. 

Una major resistència a l’envelliment dels edificis i un amortiment més gran d’impactes i impermeabilitat, són altres dels beneficis, ja que aporten aïllament acústic i els sistemes de climatització redueixen el consum energètic. 

Així mateix, el càlcul de l’empremta de carboni en una organització té una sèrie d’avantatges en identificar els punts d’emissió que ajuden a augmentar la transparència en cadascun dels processos, creixent la confiança i la credibilitat projectada.

Reduir l’empremta de carboni no només beneficia el medi ambient, sinó que també pot generar estalvis a llarg termini i millorar la reputació i la competitivitat dels projectes.

Productes Destacats:

Vols rebre més informació?

Completa aquest formulari i ens posarem en contacte amb tu el més aviat possible