SATE – Aïllament Tèrmic

Què són les cases passives? Confort per a l’habitatge i per al medi ambient

n

La sostenibilitat ha passat de ser el futur al que miràvem fa un temps un present real i latent pel qual tots hem de treballar a tots els nivells i des de tots els sectors. L’última Cimera del Clima, celebrada a Glasgow, ha marcat un nou objectiu: reduir les emissions globals un 30% d’aquí al 2030.

< !-- wp:paragraph -->

Una proposta del president nord-americà, Joe Biden, que la UE ha donat suport i altres líders mundials també. Per això és urgent passar a l’acció, i des de l’àmbit de la construcció hem de contribuir i podem contribuir a aquesta fita. Sobretot perquè tenim un parc d’habitatges a Espanya amb una mitjana de més de 40 anys. Què vol dir això? Que les nostres cases no compleixen la normativa actual en matèria d’eficiència energètica i han esdevingut els grans depredadors d’energia de les ciutats, culpables del 40% de les emissions que es llancen a l’atmosfera.

Perquè definitivament l’edat dels habitatges influeix en com estan construïts i sota quins paràmetres. I en aquests 40 anys les coses han canviat molt. Perquè ara tenim dades sobre quanta energia demanen les llars i també quanta perden per culpa d’una construcció ineficient. És a dir, sense un correcte aïllament tèrmic.

Perquè aquests sistemes, que envolten la façana per l’exterior com a abric, poden reduir fins a un 30% les pèrdues d’energia de les cases, tant a l’estiu com a l’hivern, mantenint-les sempre a una temperatura confortable que, alhora, eviti que s’abusi dels termòstats i es consumeixi energia en excés a l’interior per estar calents a l’hivern i frescos a l’estiu.

Què són les cases passives?

Es tracta de les ‘Passivhaus’, un concepte d’origen alemany que cada cop té més importància a Espanya, sobretot a Navarra, una de les regions amb més projectes certificats. Aquestes edificacions demanen tan sols el 10% de l’energia emprada per un habitatge de tipus mitjà, ja que el seu estàndard de construcció combina un nivell de confort interior elevat amb un consum d’energia molt baix.

Això s’aconsegueix cuidant al màxim l’envolupant tèrmica, és a dir, l’aïllament de l’habitatge, eliminant els ponts tèrmics pels que escapa lenergia. A més, compten amb un elevat grau d’estanquitat a l’aire i un sistema de ventilació mecànica amb recuperació de calor i, l’escassa energia que demanen, la poden obtenir de fonts renovables.

Parlem, per tant, d’una construcció que no fa malbé el medi ambient amb una demanda ingent de recursos. De fet, les dades parlen per si mateixes. A Espanya, amb els primers 75.000 metres quadrats de superfície construïda de Passivhaus, segons la Plataforma d’Edificació Passivhaus (PEP) en tan sols sis anys van deixar de consumir 1.845.892 KWh d’energia final, és a dir, un estalvi de la factura energètica de gairebé 280.000 euros. A més, les primeres 90 cases passives ja construïdes a Espanya han deixat d’emetre el CO2 equivalent a allò absorbit per 51.266 arbres.

Sistemes sobre els quals es construeixen les cases passives

A Molins comptem amb el nostre sistema d’aïllament tèrmic per l’exterior (SATE) Propam Aisterm que és essencial per a l’estalvi energètic i per a la construcció i certificació de cases passives, doncs elimina l’aparició de ponts tèrmics, minimitza el risc de condensacions i no contribueix a sobrecarregar les estructures, pel fet que no s’utilitzen peces d’elevat pes i mida.

I tot això amb un cost econòmic més baix que altres solucions amb prestacions tèrmiques similars. I és que el futur ja està més que en marxa i aquest tipus d’edificacions és cap a les quals ens hem de dirigir. A més, amb solucions que, igualment, danyin el mínim possible el planeta, cosa que des de Molins és objecte de la nostra feina diària: dissenyar solucions i productes sostenibles per a una construcció cada vegada més sostenible.

< div class="wp-block-embed__wrapper">

Subscriu-te a la newsletter de Solucions per a la construcció