Notícies

Molins FREGA ELS 600 OCUPACIONS I S’INTEGRA EN UN GRAN GRUP EUROPEU

Kartesia, integrada en un gran holding europeu, adquireix les accions de la companyia poblana del prefabricat

Molins Molins arrenca el 2019 amb l’objectiu de consolidar l’evolució dels darrers anys que ha desembocat en gairebé 600 persones en plantilla actualment. Estabilitzar aquestes xifres serà possible amb una consolidació alhora del posicionament de l’empresa. Des del 2017 és líder nacional en prefabricat en edificació, fita que van repetir el 2018 amb un avantatge més ampli, ia partir d’ara, la planta poblana obre les mires a Europa.

Inicia l’any i aquest repte amb un important canvi en la seva gestió en integrar-se a Kartesia Securities, una firma d’inversió participada per un dels holdings empresarials més grans a Europa com és el grup belga Groupe Bruxelles Lambert (GBL). Posseeixen interessos i participacions en grans companyies com ara Adidas, la cimentera LafargeHolcim, Petit Palace Hotels o AtenOil, entre moltes altres a diversos països. Kartesia no és desconeguda per als poblans ja que des del 2015 és un dels principals finançadors de la companyia baixaragonesa i amb ells s’han fet possibles èxits com l’obertura de Molins Andújar a Jaén.

Aquest canvi intern es concep com l’inici de la tercera etapa en la gestió de Molins Molins, empresa que va començar sent familiar fins que el 2008 va passar a pertànyer al Fons de capital risc Magnum, una gestora amb diversos fons de l’anomenat privat equity. Cinc anys després va prendre el testimoni el grup Norgestión, que es va fer càrrec de l’administració durant els darrers sis anys fins a la setmana passada quan va transmetre totes les seves participacions a Kartesia. A més de ser el grup més gran a què la companyia ha pertangut en la seva trajectòria, la principal diferència rau en el fet que deixa d’haver-hi grup finançador perquè tot conflueix en el mateix accionista. S’evita així que la companyia s’hagi de refinançar cada dos anys com fins ara.

“Kartesia és molt més que un simple grup d’inversió, podem aixecar la vista i veure que pertanyem a un gegant europeu, una multinacional present a tots els sectors, cosa que ens hauria de portar alguna nova oportunitat”, valora el director de Molins Molins, Mikel Montserrat. Amb aquest relleu en la gestió, l’obertura de mires s’amplia a tot el continent europeu, cosa que a més de les oportunitats, suma «un múscul financer important» que doni seguretat si l’economia canvia i en un moment donat el vent no bufa a favor.

UN CRECIMIENTO ASCENDENTE DE Molins Molins EN LOS ÚLTIMOS AÑOS

Fue en el año 2010 cuando la empresa alcanzó una cota de 600 empleados, sin embargo, aquello duró apenas tres meses. Llegaron momentos complejos para la compañía hasta que en 2012 comenzó un crecimiento paulatino moviéndose entre los 200 y 300 empleados llegando a triplicar su plantilla en la actualidad. En estos últimos cinco años, además de consolidar el posicionamiento en Francia, la empresa comenzó a trabajar para los principales grupos europeos con presencia en España. «Se ha evolucionado bastante en los procesos productivos porque estamos haciendo un tipo de proyectos con una sofisticación que hace cinco o seis años no se hacían o eran muy escasos», indica Montserrat que cifra entre 570 y 580 el número de empleados actuales. «Es difícil que crezcamos mucho más en número por una cuestión de espacio, quizá en 20 ó 30 más en un momento dado pero el reto es consolidar», añade. Calcula que en el último año la plantilla ha aumentado en unas cien personas. A nivel de personal técnico, -entre arquitectos e ingenieros- hay más de 30 personas trabajando en empleos de valor añadido relevante.

«Tener la mano de obra junto a un equipo propio de ingeniería y arquitectura muy potente es lo que nos permite que estemos posicionados en el segmento más alto del mercado y estar delante de otros competidores en nuestro mercado», añade. Este binomio en planta se traduce en mantener la sofisticación y mejorarla. «Dar el servicio cada vez más evolucionado a un cliente cada vez más exigente nos permite mantener el empleo, de lo contrario, hubiéramos entrado en un periodo de decadencia», comenta.

Respecto a Andalucía, Molins Andújar se abrió en abril de 2017 con 75 empleados, cifra que alcanza los cien en la actualidad en una de las zonas con mayor tasa de desempleo del país. Se implantó en Jaén con el objetivo de tener presencia en una zona de conexión con el centro y sur de España que permitiera acceder a más proyectos.

EL POLÍGON DE LA VENDA DEL FAN I LES SEVES POSSIBILITATS AMB Molins I LA RESTA D’EMPRESES

En una època molt convulsa al territori amb la Central Tèrmica d’Andorra a punt de tancar, s’accentuen i es recorden les reivindicacions perquè el territori tingui un futur digne. Un horitzó amb noves empreses i amb les que ja treballen enfortides. Aconseguir-ho passa pels serveis i les comunicacions. Molins Molins opera des del polígon La Venta del Fang a La Pobla d’Híjar esquivant totes les traves. Pertanyen a la Plataforma A-68 Ja! des que es va fundar i on han participat i reivindicat una autovia que és «de necessitat» i la proposta de portar un ramal per Gandesa «resulta molt interessant».

A les traves físiques se sumen les digitals, una carència que Montserrat titlla d’«indignant» des de la seva posició de director empresarial i també com a membre del ple de la Cambra de Terol. Perquè una empresa amb 600 empleats i projectes a diversos països pugui treballar, la xarxa d’alta velocitat d’internet surt del vostre compte. «Ens ho hem comprat nosaltres perquè amb els 3 megues que t’ofereixen no podem anar enlloc si ja és lent per a ús domèstic». El carregador és una de les reivindicacions històriques de la zona i, especialment, dels empresaris del polígon. No hi ha avenços per part de DGA ja que la via hauria de travessar l’autovia que està projectada i fa que el projecte s’abandoni per part del Govern. Molins Molins disposa d’un ramal privat a la mateixa estació de La Puebla. Té uns 400 metres de longitud però no es fa servir des de fa anys ja que des de Renfe Mercaderies pràcticament no s’ofereixen serveis competitius en terminis o preus.

LA VENDA DEL FAN SURT A LA PALESTRA COM A ENCLAU DE FUTUR

En els darrers dies, el polígon s’ha posat al mapa del futur que es reivindica per al territori més enllà del juny del 2020 quan ja no funcioni la Central. A la sessió de la comissió especial de les Corts del 30 de gener, es va plantejar a les renovables i les argiles com a oportunitats de futur i la posada en marxa d’un gran polígon industrial a La Pobla d’Híjar per fabricar aerogeneradors i plaques de parcs eòlics i fotovoltaics. Ho va proposar el degà del Col·legi d’Enginyers de Mines d’Aragó, l’alcanyís Emilio Querol. «Té una ubicació ideal i és una zona completament plana i de secà. Per tant, de grans possibilitats d?expansió», va dir. A més que compta amb un carregador de ferrocarril -al qual s’hauria de donar impuls i posar-lo en marxa-, la zona industrial està dotada «amb gasoducte, línies elèctriques i aigua».